Kabasakaloğlu Hafız Ahmet Efendi 22

Hendekçioğlu Halil Ağa’nın ölümü veya görevi bırakmasından sonra Çağa Müdürlüğü’ne Hafız Ahmet Efendi getirilir. Hafız Ahmet Efendi 1845 yılı Temettuat Defteri’nde Çağa Kazası’nın Yıldırım Bayezid Camisinin imamı olarak görülmektedir.  Temettuat Defteri’nde ismi Kabasakaloğlu Abdullah oğlu Hafız Ahmet olarak yazılmıştır. Temettuat kayıtlarında Yıldırım Bayezid Camisi’nden geliri yıllık 350 guruştur. Bu miktar o dönemde bir imamın yıllık gelirini göstermektedir. Hafız Ahmet’in, Yamanlar Köyü’nde Kamışoğlu Veli adında bir köylü ile ortak bir tarlası ve 5 adet büyük baş hayvanı vardır. Bugün Yeniçağa’da, Çağa’dan gelen sülaleler arasında “Kabasakal” soyadını taşıyanlar vardır. Bunlar şüphesiz Hafız Ahmet Efendi’nin torunları veya akrabalarıdır. 

Hendekçioğlu Halil Ağa’nın 1849 yılında Çağa Müdürü olarak görev yaptığını yukarıda göstermiştik. Hafız Ahmet Efendi görevi 1862 yılında bırakmış ve yerine Edhem Bey müdür olmuştu. Halil Ağa’nın görevini bırakma tarihini bilemediğimiz için, Hafız Ahmet Efendi’ninde göreve ne zaman başladığını kestiremiyoruz. Fakat görevi bırakma tarihi 1862’dir. Bu tarihten sonra göreve Edhem Efendi gelmiştir. Aşağıdaki yazı Edhem Bey’in Çağa Müdürlüğü görevinin asaleten atamasıyla ilglidir.

Hafız Ahmed ve Edhem Bey’in Çağa Müdürü olduklarına dair belge

 LEVHA 3 23

Bolu Sancağı dahilinde 24 vaki Çağa Kazası’nın müdürü bulunan Hafız Ahmet Efendi’nin vaki istifasına mebni yerine vekaleten tayin kılınan Edhem Bey’in icra-yı asalet-i memuriyeti seksen dokuz numaralı ve şevval 78 (1278)(1862) tarihli tahrirat-ı şerifelerinde (yazışmalarında) inşa (yapılan) ve iş’ar (bildiren) olan mazbatayla mumaileyhin istifanamesi tesyar (gönderme) olunmaktan nâşi (neşet eden, kaynaklanan) keyfiyet (durum) Meclis-i Vala-yı Ahkam-ı Adliye’ye (İslahat hareketlerinin gerektirdiği yeni nizamnameleri hazırlamak, memurların muhakemeleriyle meşgul olmak, lüzum gösterilen devlet işlerinde görüş bildirmek üzere 1837’de II. Mahmut döneminde kurulan meclis) Ledel havale (gönderilen) suret-i iş’ara (bildirilen yazıya) muvafık (uygun) hal, maslahat olduğundan mımaileyhin icra-yı asalet-i memuriyet-i hususunun suab-ı saadetlerinden (mutluluk verici yüce zatından) bildirilmesi tezkar olunmuş olmağla icabının icrasına himmet Eylemeleri…

Not: Yazıyı gönderen ve gönderilen yerle igili herhangi bir ad yoktur. 


22  Kaynak: İdris Keleş, Yeniçağa Tarihi 1, Çağa ve Köylerinin Tarihi.

23  Metnin çevirisi İhsan ÖZKAN tarafından yapılmıştır.

24  Arşivler Genel Müdürlüğü,  Osmanlı Arşivleri  Dosya No: 563 Gömlek No:91 Fon Kodu: A.}MKT.UM.