Sibkat Karamanoğlu, Bolu’da doğmuştur. 1931 yılında Bolu vilayet heyeti kâtipliği yapmıştır. 1935-36 ve 37’li yıllarda onu Mengen Nahiyesinin nahiye müdür olarak görüyoruz. 1936 yılında Bolu Valisi Salih Cemal Gülen kendisine yapmış olduğu çalışmalardan dolayı bir takdirname vermiştir. 10.01.1937 tarihli Mengen Tan Gazetesi’nde de kendisinde Mengen Kamunbayı yani kaymakamı olarak bahsedilmiştir.
1938 senesinden sonra ise Yeniçağa Nahiye Müdürü olarak görev yapmıştır. Sibkat Karamanoğlu’a ait Yeniçağa ile ilgili ilk belge 15.03.1938 tarihlidir. Bolu valisi S. Salim Gündoğan tarafından Sibkat Karamanoğlu’na verilen bir takdirnamedir. Yeniçağa Nahiyesinde köycülük ve köy kalkınma işlerindeki çalışmalarından dolayı verilmiştir. Bu tarihlerde Türkiye Cumhuriyeti henüz yeni kurulmuş bir devlettir. Devletin kalkınabilmesi için uygulanan politikalardan en önemlilerinden birisi köylüyü kalkındırma çalışmalarıdır. 11.09.1939 tarihli diğer Takdirname, Yeniçağa’nın içinden geçen şose yolun 3 kilometrelik kısmında bulunan taşların başka bir yere taşınması nedeniyle verilmiştir. Bu tarihte Bolu-Gerede Karayolu Yeniçağa’nın içinden geçmektedir. Devrin imkânları henüz asfalt yolların yapılmasına elverişli değildir. 06.10.1940 tarihinde yine Bolu Valisi Naci Kıcımaz imzalı takdirname Bolu-Gerede arasındaki yolu 40-47‟inci kilometreleri arasındaki bozuk yolun onarılması nedeniyle verilmiştir. Karayollarının bugünkü köy yollarından çok daha kötü olduğunu hatırlatmak isterim. Ulaşım hala hayvanların çektiği arabalarla yapılıyordu. Çok az miktarda motorlu taşıt mevcuttu.
Yeniçağ Nahiye Müdür Sibkat Karaman, Yeniçağa’ya bir postahane yaptırmak ister. Bunun için, Türkiye Cumhuriyeti’nde iki dönem Başbakanlık ve Bolu milletvekilliği de 99
yapmış olan, Devrin Adalet Bakanı Fethi Okyar‟a132 (1880-1943) bir mektup yazar. 17.05.1940 tarihinde Adliye Vekili yani Adalet Bakanı Fethi Okyar, Sibkat Karamanoğlu’na cevaben yazdığı yazıda durumun Münakalat Vekaleti‟ne iletildiğini buradan gelen cevabında olumlu olduğunu, Yeniçağa Nahiyesine postahane açılmasına müsaade edildiğini belirtir.
Türkiye Cumhuriyeti
Adliye Vekaleti
Sayı 471
17/05/940
Yeniçağa Nahiye Müdürlüğüne
15/04/1940 tarihli mektubunuzu aldım.
Nahiyenizde bir postane açılması hakkındaki dileğinizi Münakalat Vekaletine bildirerek tervicini rica etmiştim. Aldığım cevapta;”Yeniçağa Nahiyesinde bir P.T.T. merkezi açılması mavafık görülmüş ve gereğinin yapılması hususu alakadarlara tebliğ olunmuştur.” denilmektedir.
Keyfiyeti bildirir hürmetlerimi sunarım.
Adliye Vekili
Fethi Okyar
Yeniçağa‟ya posta Teşkilatı bu yazışmalardan 17.05.1940 yılından sonra kurulmuştur. 15.11.1941 tarihinde Yeniçağa’da bulunan hayvan cinsinin ıslahı için birtakım çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Nahiyeye boğalar ve aygırlar getirilmiştir. Bu çalışma yine nahiye müdürlüğünün önderliğinde yapılmaktadır.
32 Kaynak: İdris Keleş, Yeniçağa Tarihi 1, Çağa ve Köylerinin Tarihi.