Yeniçağa Gölü
Fotoğraflarla Yeniçağa
Nikomedes topraklarını MÖ. 74 tarihinde Romalılara bırakmış ve Anadolu’nun önemli bir kısmı Roma İmparatorluğu sınırları içine girmiştir. Romalılar’ın Anadolu’daki hakimiyetleri MÖ. 74 ile MS. 395 tarihleri arasındadır. Romalılar, Anadolu’da altı eyalet kurmuşlardır. Bu eyaletlerden Bithynia-Pontus eyaleti Yeniçağa ilçesindeki Roma yerleşimlerinin de bağlı olduğu eyalettir. Romalılar Döneminde Bolu’nun adı “Claudiopolis” olmuştur. Gerede ise bu dönemde “Flaviopolis” olarak biliniyordu. Ne yazık ki Yeniçağa’daki yerleşim ya da yerleşimlerin bu dönemdeki adını bilemiyoruz.
Yeniçağa İlçesi’nde Roma Döneminin varlığını bu döneme ait kalıntılardan biliyoruz. Burada yaşayan halk ise Bolu ve Gerede’de olduğu gibi Romalı olmaktan çok eski yerli halktır. Bunlarda Bithynia ve onlardan daha eski olan eski Anadolu halklarıdır. Romalılar, Anadolu’ya halkından çok idarecilerini göndermiştir. Yeniçağa’da Roma İmparatorluğu dönemini yansıtan eserler: Sarayköy, Çağa, Çamurcuk, Kındıra, Ibrıcak, Şahnalar, Kuldan Köyleri civarında mevcuttur. Karayolu, Roma İmparatorluğu zamanında Bolu, Eskiçağa, Gerede üzerinden geçmekte idi.
Fotoğraflarla Yeniçağa
ESKİÇAĞA YILDIRIM BAYEZİD CAMİSİ
Camii ile aynı devirde 1398’de Yıldırım Beyazıd adına yapılmış olan Çağa Hamamı, küçük fakat mimari bakımdan önemli olan bir yapıdır.