Ülke, şehir, il içe fonksiyonu ile beraber form kontrolleri ve veri tipleri güncellenmesi tamamlandı.Burs evrakları ve işaretlenmesi ve bildirimleri test ediliyor...
Kelimenizi yazmaya başlayın ve aramaya başlamak için büyüteçe tıklayın.

Yöresel Yemekler

Yöresel Yemekler

Doğanın en güzel parçalarına ev sahipliği yapan, en büyük özlemlerimizden olan yeşilliklerin içinde efsanevi güzellikte bir şehir olan Yeniçağa, doğal güzellikleri yetmezmiş gibi yemekleriyle de iddiasını konuşturuyor. Hatta öyle ki yemek konusunda okul okumuş desek yanlış olmaz.

Yeniçağa Aşçılık Okulu adını tüm dünyaya duyuran yemekleri anlat anlat bitmez.


Haşlanmış ve soyulmuş patatesler doğranır, üzerine haşlanmış yumurtalar ve soğan eklenir. Maydanoz, kırmızı pul biber, yağ, limon, karabiber konur. Afiyetle yenir. Bolu'ya bir kez daha içten bir teşekkür etmek şart olur.

Menden mutfağından çıkan ve hepimizin evlerine girebilecek bir lezzet olan kedi batmaz için Bolu'ya gitmenize çok da gerek yok. Kaynar suya mısır unu koyup pişene kadar pekmedikten sonra bir kaşık yardımıyla lokmalar şekilde tabağa alıp üzerine tereyağı, ceviz, pekmez ve şeker ilave ederek afiyetle yiyebilirsiniz. Tuzlu sevenlerse tereyağının ardından ceviz ve keş kullanabilir. Kaşık kaşık yenir, nasıl bittiğine akıl sır erdirilemez. Öyle güzeldir.

Süzülüp iyice katılaştırılan yoğurttan elde edilen, ardından kurutularak kullanılan bir katık olan keş, sert bir çökelek gibidir. Tuzlu nefis tadıyla size bildiğiniz tüm peynirleri unutturur. Rendelenerek çeşitli yemeklerle birlikte tüketilebilir.

Bolu mutfağının zenginliklerinden biri de saray helvası. Artık her yerde bulabileceğiniz ama hiçbiri Bolu'da yapılan kadar nefis olmayacak bu helvayı üzerinde bolca Antep fıstığı ile yemek gibisi yok. Gitmişken sevdiklerinize paket paket getirirseniz sizden iyisi olmaz, bizden söylemesi.

Ekler hamuruna benzer bir hamurla yapılan, ortası bol pasta kreması ve Mudurnu saray helvası ile doldurulan bu tatlı, üzerine çikolata gezdirildiğinde muhteşem bir tat oluyor. Bize de Bolu'ya gidip bol bol yemek düşüyor.

Bolu'da gözlemeler de sıradanlıktan çok uzak. Bal kabağı ve şeker ile hazırlanan ve sacda pişirilen gözlemeler, kaymakla buluşunca tadına doyum olmuyor. Hal böyle olunca bir tane yemek de yetmiyor. Bu lezzete doyan henüz görülmedi.



 

Neredeyse her şehrin kendine özgü bir köftesi var. Ama Bolu'nunki ona eşlik eden lezzetlerle daha bir zengin. Yassı köfteler yanlarında patates ve soğanla hazırlanan sote, domates ve biberle sofralara çıkıyor. Doyuruculukta diğer köfteleri geride bırakan bir lezzet oluyor.

Et yemeye doyamayanların da cenneti olan Bolu'da hem tavuk eti hem de kuzu etinin bir arada olduğu enfes bir kebaba ne dersiniz? Üstelik tavada kızartılan ve et suyuyla ıslatılan ekmek, süzme yoğurtla hazırlanan sos da var. Üzerine de ızgara domates ve biberler yerleştirilip tereyağı dökülünce değmeyin keyfimize.

"Patlıcan sevmiyorum ki ben, Abant kebabı yiyemem." deseniz de Bolu, sizi mide gurultularınızla baş başa bırakmaz. Yumuşacık kuzu etlerini soteler; havuç, kabak, arpacık soğan ve çeşniyle karıştırır. Servisini de volovan içinde yapar. Gittiğine bir kez daha sevinirsin.

"Kebabın her türlüsünü severim, her türlüsünü denemek isterim." diyenler Bolu'ya doğru yola koyulun. Bu şehirde çeşit çeşit kebap var. Mesela, közlenmiş bütün bir patlıcanın içine soğan, mantar, domates, biber ve kuzu eti doldurulmasıyla yapılan Abant kebabı. Üzerine rendelenmiş kaşar mı demiştiniz? O da var elbette.



 

Yayla çorbasını seviyorsunuz, biliyoruz. Peki, Bolu'da denemiş miydiniz? Yoğurdun şahaneliğine şahanelik katan pirinçlerle bir araya geldiği bu enfes çorba, nohutlarla da buluşunca Bolu'ya gitme sebebiniz olur.

Oğmaç olarak da bilinen bu çorba, Bolu'nun en nefislerinden. Soğan, kıyma, salça ile lezzetlendirilen ve üzerine avuç içinde ovulan un ile yumurta karışımının eklendiği çorba, tek başına ana yemeklerle kapışır güçte. Soğuk kış günlerinde misler gibi içilir.

Gelişmelerden haberdar olun
Bültenimize abone olun